InšpiráciaUpratovanieOrganizácia chladničky

Organizácia chladničky: Ako ju vyčistiť a správne usporiadať

  25. November 2024,    7 min. prečítanie,
V Európskej únii pripadá na jedného človeka až 127 kg potravinového odpadu ročne. Pritom už len obyčajná správna organizácia chladničky môže výrazne zredukovať plytvanie potravinami, ovplyvniť ich kvalitu aj vaše zdravie. 
Správne usporiadaná a čistá chladnička zaistí, že nakúpené potraviny vydržia dlhšie. Zároveň budete mať aj lepší prehľad o svojich zásobách. Ako sa s tým popasovať?

V tomto článku sa pozrieme na jednoduché kroky, ako chladničku efektívne vyčistiť, zorganizovať a ako si rozvrhnúť jednotlivé potraviny, aby ste vždy vedeli, čo máte poruke a uľahčili si každodenný život.

Čistenie chladničky krok za krokom

S čistením chladničky počkajte na dobu, keď bude čo najprázdnejšia. Ideálne tesne predtým, než sa chystáte na nákup. Ako teda efektívne vyčistiť chladničku? Prinášame podrobný návod s 3 jednoduchými krokmi.

1. Vyprázdnite ju až do poslednej omrvinky

Vyprázdnite chladničku. Skontrolujte, ktoré potraviny sú ešte stále čerstvé. Vyhoďte pokazené produkty a zvyšok, ktorý je v poriadku, uložte do chladnejšieho priestoru (napr. do boxu s ľadom). Prečo?

Dávajte si pozor! 

V izbovej teplote sa po vybratí z chladničky v jedle môžu rýchlo množiť baktérie. Preto mliečne výrobky, mäso a ďalšie potraviny, ktoré treba uchovávať v chlade, odložte napr. do chladiacej tašky.

2. Umyte poličky, zásuvky a bočné priehradky

Vyberte jednotlivé poličky, spodné zásuvky a ak to ide, aj bočné priehradky. Ak si neviete poradiť s tým, ako ich vybrať, pozrite si návod. Budete presne vedieť, ako na to a nič nepokazíte – manuál vám neskôr pomôže aj pri spätnom vkladaní.

Pripravte si čistiacu zmes. Máte hneď niekoľko možností:

  • 🧽 Jemný čistiaci prostriedok: Zmiešajte teplú vodu s jemným prostriedkom na riad.
  • 🚿 Ocot a voda: Zmiešajte jeden diel octu s jedným dielom vody. Ocot nielen čistí, ale aj pomáha dezinfikovať a odstrániť zápach.
  • 🧼 Jedlá sóda a voda: V prípade silnejšieho zápachu zmiešajte 2 lyžice jedlej sódy s litrom teplej vody.

Potom dôkladne umyte police a boxy na zeleninu. Ak sú poličky (alebo iné odnímateľné časti) vyrobené zo skla, je lepšie ich najskôr nechať zohriať na izbovú teplotu, aby ste znížili riziko rozbitia pri kontakte s horúcou vodou.
Adéla Kubištová
Expertka na upratovanie a pranie
Bočné priehradky a boxy je najlepšie vytiahnuť, použiť jarovú alebo mydlovú vodu, a dôkladne ich umyť v sprche/vani. Opláchnite, nechajte poriadne vyschnúť a vráťte späť. Toto je najúčinnejší spôsob ich čistenia. Môžete použiť aj špeciálne prípravky určené priamo na chladničky, ktoré tiež výborne dezinfikujú a pohlcujú pachy.
Jemne umyte boxy na zeleninu zvnútra aj zvonku. Dbajte na to, aby ste odstránili všetky zvyšky jedla alebo usadeniny, ktoré sa za čas nazbierali. Vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli poškodiť plastový povrch boxov.
Ako často čistiť?
Stanovte si pravidelný plán čistenia chladničky. Hĺbkové čistenie každé 2–⁠⁠⁠⁠⁠⁠3 mesiace pomáha predchádzať usadzovaniu nečistôt a udržiava všetko čerstvé. Odporúčame však chladničku čistiť aspoň raz mesačne a pri každej príležitosti skontrolovať expiráciu potravín.
⚠️ Nezabudnite na odtok chladničky
Chladnička má často na zadnej stene malý otvor na odvádzanie vody. Skontrolujte, či nie je zanesený. Ak áno, vyčistite ho pomocou jemnej kefky alebo handričky. Nápomocná môže byť stará zubná kefka alebo vatová tyčinka.

Prečo by vás to malo zaujímať? Upchatý odtok znamená, že chladnička musí pracovať intenzívnejšie, čo sa môže odraziť na vyššom účte za energie.

3. Všetko poriadne osušte

Boxy starostlivo osušte čistou suchou handričkou alebo ich nechajte voľne vyschnúť. Než ich vrátite späť do chladničky, uistite sa, že sú úplne suché, aby nedošlo k vzniku plesní. 

Utrite vnútorné plochy chladničky vlhkou handričkou s octovou vodou alebo jemným čistiacim prostriedkom. Akonáhle sú boxy čisté a suché, vráťte ich do chladničky. Nakoniec vložte späť aj potraviny.

Pripravte si systém organizácie potravín, aby ste mohli veci ukladať prehľadne.
Adéla Kubištová
Expertka na upratovanie a pranie
Na organizáciu sú skvelé otočné podnosy alebo špeciálne držiaky na vajcia. Jednoduchšej orientácii pomôžu aj štítky. Každá vec by mala mať svoje miesto. 

Zamyslite sa aj nad tým, či v chladničke neskladujete potraviny, ktoré tam nemusia byť, ušetríte tak miesto. 

Usporiadajte potraviny efektívne

Pravidelná organizácia a triedenie vecí nie sú len otázkou sezónneho oblečenia, ale aj vecí v chladničke. Okrem iného, nezabudnite zabaliť potraviny do vzduchotesných obalov, aby sa nešíril zápach. Rozdeľte potraviny do kategórií podľa teplotných zón chladničky, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé. Poradíme, ako si chladničku usporiadať podľa teploty.

Teplota a pravidelnosť údržby

Správna teplota je úplný základ. V chladničke by mala byť nastavená stála teplota na 4 °C alebo menej, avšak nie pod 0 °C, aby sa zabránilo zamrznutiu potravín. Táto teplota je optimálna, pretože spomaľuje rast baktérií a zároveň udržiava potraviny čerstvé čo najdlhšie.

Odporúčané teploty:

  • Na hornej polici chladničky je najteplejšie, okolo 6–8 °C, takže sem môžete ukladať nápoje, zaváraniny, bezmäsité nátierky, varené jedlá, tvrdé zrejúce syry, vajcia a maslo – zostane tak mäkšie, ako keby bolo uložené v spodných poličkách. Vajcia a maslo môžete tiež umiestniť do priehradky vo dverách, kde je teplota podobná.
  • Stredné poličky chladničky, kde je teplota okolo 4–5 °C, sú ideálnym miestom pre mliečne výrobky a údeniny. Mlieko je možné uložiť aj do priehradky vo dverách, ale kvôli vyššej teplote ho bude musieť spotrebovať o niečo skôr.
  • V spodnej poličke teplota klesá na 2–3 °C. Je najchladnejším miestom chladničky, čo je ideálne pre surové mäso, ryby a niektoré údeniny. Chladnejšia teplota pomáha predĺžiť trvanlivosť potravín náchylných na rýchle kazenie.
  • Zásuvky v spodnej časti chladničky, kde je teplota okolo 4 až 7 °C a vyššia vlhkosť, sú ideálne na skladovanie niektorých druhov ovocia a zeleniny. Odporúčame ich uchovávať oddelene, pretože jednotlivé druhy majú rôzne procesy zrenia a mohli by sa vzájomne ovplyvňovať.

Do dverí chladničky potom môžete umiestniť dochucovadlá, ako sú kečup, horčica, ocot, majonéza alebo šalátové dresingy. Mierne teplejšie prostredie je vhodné aj pre zaváraniny, konzervy, pesto alebo orechové maslo.

Spodné zásuvky v chladničke je všeobecne najlepšie vyhradiť pre ovocie, ako sú nektarinky, jablká, jahody, bobuľoviny, Svoje miesto si tu však nájde aj zelenina: šaláty, karfiol, brokolica, špenát alebo napríklad kel. 

Koreňová zelenina, ako mrkva, reďkovky alebo kaleráb, potrebuje nižšie teploty a vyššiu vlhkosť, aby zbytočne nestrácala vodu. Je preto dobré ju zabaliť do navlhčenej utierky alebo potravinárskej fólie. Pred uskladnením je tiež dôležité odrezať vňať, aby neodsávala vlhkosť z koreňa a nespôsobila, že zelenina stratí svoju pevnosť.
Tip Hlídačky.sk
Dávajte pozor, aby sa potraviny nedotýkali zadnej steny chladničky, kde môže byť teplota ešte nižšia a hrozí, že primrznú.
Ako už teraz viete, každá časť chladničky má svoju teplotnú zónu, ktorá je vhodná pre špecifické druhy potravín. Správnym rozložením nielen udržíte potraviny dlhšie čerstvé, ale tiež predídete ich rýchlemu kazeniu. Pravidelne kontrolujte teplotu chladničky, aby ste sa uistili, že je na správnej úrovni. 

Rotácia potravín zabráni ich prípadnému pokazeniu

Podľa dát Európskej komisie stojí plytvanie potravinami v EÚ každoročne podniky a domácnosti odhadom 143 miliárd eur. Toto plytvanie je príčinou najmenej 6 % celkových emisií skleníkových plynov v EÚ.
V reštauračných kuchyniach sa často uplatňuje pravidlo FIFO (first in, first out) – nové potraviny sa ukladajú dozadu a vytláčajú tak dopredu tie staršie, ktoré by sa mali zužitkovať ako prvé. S touto metódou efektívne zabránite prípadnému plytvaniu a vyhadzovaniu potravín. 
A čo keď... niečo smrdí? 🤢 Zápach v chladničke je nepríjemný a môže ovplyvniť kvalitu potravín. Najskôr je dôležité zistiť zdroj zápachu a potom ho účinne odstrániť.  

Skontrolujte všetky potraviny v chladničke a zistite, či nie sú pokazené. Najčastejšími vinníkmi sú mliečne produkty, mäso alebo zelenina, ktoré môžu byť ukryté vzadu a tým ľahko prehliadnuteľné.

Baktérie sa môžu hromadiť aj na tesnení dverí, v zásuvkách alebo na menej viditeľných miestach. Skontrolujte, či tam nie je pleseň alebo tekutiny z potravín.

🐟 Napríklad tekutina zo surového mäsa a rýb vie urobiť peknú neplechu. Uistite sa, že surové mäso a ryby sú dobre zabalené v potravinovej fólii, položené na tanieri alebo uložené v uzatvárateľnej, ľahko vyčistiteľnej nádobe. Tým zabránite, aby mäsová šťava prišla do styku s ostatnými potravinami (najmä v dolných zásuvkách), a predídete riziku krížovej kontaminácie.
Tip: Odstráňte zápach z potravín prirodzenou cestou
Umiestnite do chladničky otvorenú krabičku jedlej sódy alebo malú nádobku s aktívnym uhlím, ktoré pohlcujú pachy. Každých niekoľko mesiacov ju vymeňte, aby vaša chladnička stále voňala.
Pravidelné čistenie a organizácia chladničky pomáhajú predchádzať hromadeniu pokazených potravín a následnému zápachu. Skladujte potraviny vo vzduchotesných nádobách, aby sa pachy nemiešali.
Adéla Kubištová
Expertka na upratovanie a pranie
Potraviny, ktoré by mohli zapáchať, by sa mali skladovať v obale s dobrým tesnením. Najradšej používam zipsové vrecúška, krabičky alebo zaváraninové poháre. Ak chladnička zapácha, môžete si pomôcť prísadami, ktoré máte doma - dajte do chladničky šálku čerstvo namletej kávy alebo sódy, pekne pohltí pachy. Táto metóda je však dočasná a sypkú zmes musíte vymieňať. Preto radšej siahnem priamo po pohlcovačoch pachov z drogérie, ktoré vydržia viac ako mesiac. 

Nepreťažujte chladničku

Vyvarujte sa preplnenej chladničke, nakupujte iba to, čo dokážete spotrebovať do pár dní. Preplnenie môže zablokovať vetracie otvory a brániť správnej cirkulácii vzduchu, čo vedie k nerovnomernému chladeniu a možnému znehodnoteniu. Inými slovami, chladnička potrebuje prúdenie vzduchu, aby sa udržovala konzistentná teplota vo všetkých jej častiach.
Podľa FAO sa jedna tretina všetkých vyprodukovaných potravín na svete vyhodí alebo znehodnotí. V EÚ sú za 55 % odpadu zodpovedné domácnosti.
Čistá a dobre zorganizovaná chladnička vám zaistí nielen čerstvosť a bezpečnosť potravín, ale taktiež zabraňuje nepríjemným zápachom a uľahčuje každodenné varenie. 

Pravidelná údržba a dôkladná organizácia pomocou našich tipov pomáhajú predchádzať hromadeniu pokazených potravín a udržujú vašu kuchyňu hygienickú. A aký je váš obľúbený trik na udržanie poriadku v chladničke?